Femke Klomp; Maaike Steeman; ACT; onderwijs; bewustzijn; veerkracht; psychologische flexibiliteit; coach

Maaike Steeman en Femke Klomp zijn al sinds de basisschool met elkaar bevriend. Beide hebben ze hart voor het onderwijs en zetten ze met liefde hun kennis en expertise in om het onderwijs voor zowel leerkrachten als leerlingen lichter, leuker en effectiever te maken. Samen schreven ze dit boek en geven ze trainingen in ACT-vaardigheden voor onderwijsmensen.

Maaike Steeman (1975)

Maaike is Gezondheidszorgpsycholoog BIG. Haar expertise ligt bij acceptatie- en commitmenttherapie (ACT), waar zij vanaf 2007 uitgebreid in is geschoold. Vanaf 2018 is zij opgeleid in de Proces Gerichte GedragsTherapie, gebaseerd op de nieuwste inzichten vanuit de contextuele gedragswetenschap. Maaike werkt vanaf 2002 in de ggz als GZ-psycholoog en heeft samen met een collega een psychologiepraktijk, ACT-Psychologen (www.act-psychologen.nl). Daarnaast heeft ze trainingsbedrijf Skills to ACT (www.maaikesteeman.nl) waar ze trainingen over ACT geeft aan mensen in het onderwijs. Om een bijdrage te leveren om ACT verder te ontwikkelen en toegankelijk te maken is ze actief lid van de de Nederlandstalige chapter van de Association for Contextual Behavioral Science (www.acbsbene.com).

ACT heeft haar gegrepen en heeft een grote invloed gehad op haar professionele leven en persoonlijke leven. Het is een manier van werken en beschouwen die ruimte geeft om een heel mens te kunnen zijn en geeft handvatten om met de uitdagingen die een menselijk leven in zich heeft, om te kunnen gaan. Er wordt uitgegaan van universele psychologische processen en universeel lijden van de mens. De cliënt en de therapeut zijn dus gelijkwaardig, ze zitten in hetzelfde schuitje. De methode is sterk experiëntieel gericht, is creatief en gaat uit van de potentie van kracht en groei in ieder mens.

Maaike Steeman; Femke Klomp; ACT; onderwijs; veerkracht; leerkracht; psychologische flexibiliteit
Femke Klomp; onderwijs; basisonderwijs; ACT; coach; veerkracht; acceptatie- en commitmenttraining

Femke Klomp (1976)

Femke is afgestudeerd als taalkundige en communicatiewetenschapper. Sinds 2001 begeleidt ze leraren, schoolleiders en onderwijsteams bij veranderingen. Vanaf 2003 bij Marant | Adviseurs in Leren & Ontwikkeling, waar de focus lag op taalonderwijs, diversiteit en passend onderwijs. Duizenden schoolleiders, leraren en ib’ers heeft ze begeleid en honderden klaslokalen heeft ze van binnen gezien. In 2014 begon zij te werken op de HAN Pabo waar ze toekomstige leraren lesgaf en begeleidde bij hun studieloopbaan.

In de loop der jaren veranderde haar aandacht van didactiek en pedagogiek naar de mens achter de leerkracht. Inmiddels werkt ze vanuit haar eigen bedrijf onder het motto ‘Stralend, veerkrachtig en geïnspireerd voor de klas staan (zonder je over de kop te werken…)’.  Femke coacht onderwijsmensen naar meer zachtheid en plezier en minder stress, met focus op de werkelijke essentie van het vak. Ook geeft ze trainingen in ACT voor het onderwijs, workshops over selfcare en werkgeluk en begeleidt ze selfcare retreats. Meer informatie vind je op haar website www.femkeklomp.nl